OVER ONS

 

 

 

 

Brabant Sinfonia
al bijna 50 jaar een begrip in Tilburg

Historie

Het orkest Brabant Sinfonia valt onder de Stichting TBO.
Deze stichting, opgericht in 1977 onder de naam "Tilburgs Begeleidings Orkest",  heeft als doel een belangrijke bijdrage te leveren aan het culturele leven, met Tilburg als thuisbasis.

De stichting doet dit door het in stand houden van een orkest dat uitvoeringen van koren, oratorium-, opera-, operette-, en musicalgezelschappen begeleidt en daarnaast eigen concerten organiseert. Verder bevordert de stichting de integratie van conservatoriumstudenten, betere amateurs en professionele musici.
 

In het verleden heeft het orkest met verschillende dirigenten langdurig samengewerkt waaronder Louis Dispa, Pieter Cox en Paul van Gulick.

Ook hebben verschillende gastdirigenten, waaronder Lex Bergink en Maurice Luttikhuis, voor het orkest gestaan.
Met de komst van Joost Smeets als chef-dirigent in 2022 wil Brabant Sinfonia zich nog meer gaan profileren als een all round orkest dat, in uiteenlopende samenstellingen, thuis is in vele muziekstijlen.

Fotograaf: Mathy Heijmans

Het bestuur

Het bestuur vertegenwoordigt de stichting, en geeft vorm en uitvoering aan het algemene beleid, zowel in financiële als artistieke zin. Dit alles in goede samenspraak met de overige organen van de stichting.

Bovendien schept het bestuur de randvoorwaarden voor een goed functionerend orkest, zowel wat betreft de samenstelling en leiding, als de repetities en faciliteiten. Het bestuur is verder belast met de contacten met de koren, muziekgezelschappen, sponsoren, subsidiënten en andere stakeholders.

Dirigent

Joost Smeets is de vaste dirigent van Brabant Sinfonia en is verantwoordelijk voor de artistieke kwaliteit van het orkest. Joost heeft tuba gestudeerd aan de Hochschule fur Musik in Keulen waarna hij als eerste tubaist onder meer bij het Nederlands Symphony Orkest, Philharmonie Zuidnederland en Phion speelt. 

Orkest

Brabant Sinfonia is er voor elk programma waarbij een orkest nodig is. Dit kan variëren van het begeleiden van een opera tot het opluisteren van een bedrijfsfestiviteit.

Repertoire

Een zeer uiteenlopend repertoire, variërend van meeslepende en grootse symfonische werken en opera's tot intieme kamermuziek en spannende eigentijdse composities. Dat is wat Brabant Sinfonia in de loop der jaren op de lessenaar heeft gehad. 

Speel mee

Brabant Sinfonia verzorgt concerten en begeleidingen in verschillende bezettingen. Wij zijn daarom ook steeds op zoek naar enthousiaste musici die graag met ons meespelen. Dat geldt zowel voor professionals als voor ervaren amateurs en conservatoriumstudenten.
Als je geïnteresseerd bent willen wij je graag een keer uitnodigen om de mogelijkheden te bespreken. Laat het ons weten door hier je gegevens achter te laten. Wij zullen dan op korte termijn contact met je opnemen. Je kunt natuurlijk ook rechtstreeks contact opnemen met de secretaris van het bestuur.